Activiteiten sportdienst

Veelgestelde vragen.

 1. Mijn kind zou graag in dezelfde groep zitten als een vriendje. Kan dat?
  De VGC-sportdienst maakt de indeling in groepen vooraf, op basis van leeftijd. Als kinderen dezelfde leeftijd hebben, zitten ze zeker in dezelfde groep.
  Zijn de kinderen niet even oud en willen ze toch graag in dezelfde groep? Vraag dan aan de verantwoordelijke ter plaatse of het kan. Hij of zij bekijkt dit geval per geval en neemt een beslissing, rekening houdend met het advies van de lesgevers, het (motorische) niveauverschil tussen de kinderen en het aantal inschrijvingen per leeftijdsgroep.
 2. De VGC-sportlessenreeksen zijn voor kinderen vanaf 3 jaar. Mijn kind wordt 3 in de loop van het jaar. Kan mijn kind meedoen aan deze lessenreeks?
  Ja, dat kan. Voor lessenreeksen geldt de regel dat deelnemers de minimumleeftijd moeten bereiken in de loop van het kalenderjaar waarin de lessenreeks start.
 3. De VGC-sportkampen zijn voor kinderen vanaf 4 jaar. Mijn kind wordt 4 in de loop van het jaar. Kan mijn kind meedoen aan een sportkamp?
  Neen, voor sportkampen geldt de regel dat deelnemers de minimumleeftijd moeten bereikt hebben op de dag dat het sportkamp start.
 4. Welke kledij kan je het best dragen om te sporten?
  Deelnemers aan sportactiviteiten kunnen het best sportieve kledij dragen die makkelijk zit. In de VGC-sporthallen mag je alleen schoenen dragen die geen zwarte strepen achterlaten. Kinderen mogen hun turnpantoffels van de school meebrengen.
  Voor de VGC-sportkampen moeten de kinderen altijd kledij meebrengen om buiten te kunnen sporten, zoals aangepaste schoenen en regenkledij.
 5. Moeten deelnemers aan activiteiten zelf iets te eten en te drinken meebrengen?
  Ja, deelnemers aan VGC-sportactiviteiten moeten zelf voor eten en drinken zorgen. Voor de lessenreeksen die 1 uur duren, is alleen drank voldoende. Voor activiteiten die langer duren, kunnen deelnemers het best ook een (gezonde) snack meebrengen.
 6. Wanneer vinden de sportlessen en de sportkampen plaats?
  De VGC-sportlessen starten begin oktober en lopen tot eind mei. De exacte start- en einddatum krijg je bij de inschrijving. Tijdens vakantieperiodes en op officiële feestdagen gaan de activiteiten niet door.
  Tijdens de schoolvakanties organiseert de VGC-sportdienst sportkampen. De exacte data zijn afhankelijk van feest- en brugdagen. De sportdienst maakt deze data op tijd bekend.
 7. Hoe ziet een dag op een VGC-sportkamp eruit?
  In de week voor het sportkamp krijg je een e-mail van de VGC-sportdienst met het programma en andere praktische informatie. Dit is alvast de dagindeling:
  • 8.00 - 9.00 uur: opvang
  • 9.00 - 12.00 uur: activiteiten
  • 12.00 - 13.00 uur: middagpauze
  • 13.00 - 16.00 uur: activiteiten
  • 16.00 - 17.30 uur: opvang 
 8. Zijn er kortingen of tussenkomsten voor het inschrijvingsgeld bij het VGC-sportaanbod?
  Heel wat diensten, organisaties of gemeenten bieden een financiële tegemoetkoming voor wie zich inschrijft voor VGC-sportactiviteiten. Hier vind je een overzicht. Door mee te doen aan het VGC-sportaanbod, spaar je ook punten voor je Paspartoe.
 9. Kunnen personen met een beperking deelnemen aan het VGC-sportaanbod?
  De VGC-sportdienst streeft ernaar om zoveel mogelijk personen met een beperking te laten meedoen aan het aanbod. Zowel het regelmatige sportaanbod als de vakantie-initiatieven staan open voor personen met een beperking. Heb je extra noden, zoals extra begeleiding of aangepaste infrastructuur? Laat het ons op voorhand weten, zodat we op tijd voor een oplossing kunnen zorgen.
 10. Ik vind geen geschikte activiteit in het aanbod van de VGC-sportdienst. Welke andere sportactiviteiten zijn er in Brussel?
  Naast de VGC-sportdienst zijn er nog veel andere organisaties die een Nederlandstalig sportaanbod in Brussel hebben. Via onze zoekmachine kan je gericht op zoek.