Schoolsportactiviteiten

De VGC-sportdienst, MOEV (vroeger Stichting Vlaamse Schoolsport) en andere partners organiseren voor alle schoolgaande jeugd een breed aanbod schoolsportactiviteiten, zowel binnen als buiten de schooluren.

Kleuters
Lagere schoolkinderen
Leerlingen uit het secundair onderwijs

Kleuters

Kleutertuinen

Met de kleutertuin willen we de allerkleinsten (2,5 en 3-jarigen) een bewegingslandschap aanbieden waarin ze vrij kunnen springen, fietsen, puzzelen, bouwen,...
Door de aanwezigheid van springkastelen, ballen, blokken, fietsen,...is de kleutertuin een aantrekkelijk speelparadijs waarbij de kleuters een grote spelvreugde zullen ervaren.
Per dag worden er 5 sessies aangeboden van telkens één uur. Er kunnen 50 kleuters per sessie deelnemen en we streven ernaar om 2 klasjes van eenzelfde school per sessie te plaatsen.
De kleutertuinen worden doorgaans in de wintermaanden georganiseerd.

Hopsakee, een beweegproject in eigen school voor de eerste kleuterklas.

Bewegen, beleven en ontdekken voor de jongste kleuters!

Met het project ‘Hopsakee’ wordt bewust gekozen om een bewegingslandschap op te stellen in een voor de kleinste kleuters vertrouwde ruimte (gymzaaltje, refter of eigen klas). Hopsakee is een leerrijk speelparadijs met aantrekkelijk en uitnodigend spelmateriaal, opgesteld in 4 speelhoeken. Het materiaalpakket wordt begeleid door een handig draaiboekje.

Een Hopsakee-lied en een brochure vind je op de MOEV-website.

De VGC-sportdienst ondersteunt de scholen door dit pakket aan te vragen en gratis van school naar school te vervoeren.

Om het logistiek haalbaar te maken wordt Brussel in 3 zones verdeeld en elk schooljaar wordt een andere zone bediend.

Elke kleuterschool krijgt de kans om dit bewegingslandschap één dag op te stellen in de school. De huurprijs voor het volledige materiaalpakket bedraagt 35 Euro/dag (17,5 Euro/woensdag). de VGC-sportdienst doet de aanvraag voor alle scholen, MOEV stuurt achteraf een factuur naar de school.
Het vervoer van het materiaal wordt gratis door de VGC-sportdienst verzorgd. We verwachten van de school dat er bij het leveren én bij het ophalen van het materiaal iemand van de school helpt in- of uitladen. De school is verantwoordelijk voor het natellen en nakijken van het materiaal.

Wegens de Corona-crisis is het Hopsakee-projct in juni 2020 geannuleerd. Alles schuift daarom een jaar op.

Hopsakee-zones
Zone Noord-Centraal: Brussel, Elsene, Etterbeek, Evere, Haren, Laken, Neder-over-Heembeek, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node --> schooljaar 2022-2023
Zone West: Anderlecht, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem en Sint-Jans-Molenbeek --> schooljaar 2020-2021
Zone Zuid-Oost: Oudergem, Sint-Gillis, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Vorst en Watermaal-Bosvoorde --> schooljaar 2021-2022

Binnenroosteractiviteiten

MOEV organiseert voor de kleuters Rollebolle, een bewegingsproject tijdens de schooluren. Een overzicht van alle schoolsportactiviteiten vind je hier en op de website van MOEV.

Lagere schoolkinderen

Tijdens de schooluren

 • Vlaamse Veldloopweek: eind september, begin oktober organiseert MOEV in samenwerking met een aantal Brusselse gemeenten en de VGC-sportdienst op verschillende plaatsen veldlopen. Zo kan er gelopen worden in Anderlecht, Koekelberg, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Lambrechts-Woluwe en Vorst.
 • Carnavalsloop: vooraleer de atleten in de Cross Cup in het Park van Laken in actie komen, kunnen alle Brusselse leerlingen op hetzelfde parcours deelnemen aan de carnavalsloop in de maand februari.
 • Ket 2 Sport: Midden maart kunnen alle leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar kennis maken met de Brusselse sportverenigingen tijdens de Ket 2 Sport op de VUB.
 • Binnenroosteractiviteiten: MOEV organiseert voor alle graden regelmatig projecten tijdens de schooluren. Een overzicht van alle schoolsportactiviteiten vind je hier en op de website van MOEV.

Na de schooluren en op woensdagmiddag

 • Atletiek meerkamp: wedstrijd met verschillende atletiekdisciplines voor leerlingen uit de 1ste, 2de en 3de graad.
 • Powerplaysoccertornooi: op een woensdagmiddag in mei wordt er een voetbaltornooi twee tegen twee op de Esplanade voor het Koning Boudewijnstadion georganiseerd waar scholen zich met elkaar kunnen meten. De winnende school krijgt een half jaar lang een voetbalkooi op de speelplaats.
 • Kampioenschap van Brussel: een loopwedstrijd tussen de snelste lopers (top 10) uit de verschillende Brusselse veldlopen.
 • Woensdagmiddagactiviteiten MOEV: op woensdagmiddag worden er verschillende locaties competities en ontmoetingen georganiseerd. Een overzicht van alle schoolsportactiviteiten vind je hier en op de website van MOEV.
 • Na de schooluren kunnen alle scholen ook een financiële en inhoudelijke ondersteuning krijgen voor de organisatie van naschoolse sport in de school zelf. Alle info en formulieren zijn te vinden op www.vgc.be.

Leerlingen uit het secundair onderwijs

Tijdens de schooluren

Tijdens de schooluren kunnen de Brusselse secundaire scholen aan een aantal schoolsportactiviteiten deelnemen.

 • Sportprikkels: Deze sportieve happenings worden aangeboden aan de leerlingen van de derde graad secundair onderwijs en vinden plaats in de universiteiten en hogescholen voor lichamelijke opvoeding. In Brussel is er een aanbod aan de VUB, Eramus Hogeschool en HUB campus Parnas.
 • MOEV biedt de scholen ‘Natuurgebonden Sporten’ aan. Een dergelijke sportdag biedt de mogelijkheid om van verschillende outdoor-activiteiten, zoals mountainbike, oriëntatieloop, touwenparcours, …in een natuurdomein te proeven.

Na de schooluren en op woensdagmiddag

 • Sport-Na-SchoolpasDe SNS-pas is een sportpas waarmee je aansluitend aan de schooluren kan deelnemen aan verschillende sportactiviteiten voor een prijsje (30€ voor 1 periode en 45€ voor 2 periodes). Met een SNS-pas kan je sporten waar, wanneer, hoeveel en met wie je wil.
  In Brussel is er een ruim aanbod: zwemmen, fitness, boksen, dans, hip hop... Bekijk online het programma of koop een pas aan.
  Meer informatie vind je ook hier.  
 • Woensdagmiddagcompetities: op woensdagmiddag organiseert MOEV interscholencompetities in verschillende disciplines, (zaal)voetbal, basketbal, volleybal, badminton, netbal ... en provinciale kampioenschappen atletiek, veldlopen en zwemmen.