Schoolsportactiviteiten

De VGC-sportdienst, MOEV (vroeger Stichting Vlaamse Schoolsport) en andere partners organiseren voor alle schoolgaande jeugd een breed aanbod schoolsportactiviteiten, zowel binnen als buiten de schooluren.

Kleuters
Lagere schoolkinderen
Leerlingen uit het secundair onderwijs

Kleuters

Kleutertuinen

Met de kleutertuin willen we de allerkleinsten (2,5 en 3-jarigen) een bewegingslandschap aanbieden waarin ze vrij kunnen springen, fietsen, puzzelen, bouwen,...
Door de aanwezigheid van springkastelen, ballen, blokken, fietsen,...is de kleutertuin een aantrekkelijk speelparadijs waarbij de kleuters een grote spelvreugde zullen ervaren.
Per dag worden er 5 sessies aangeboden van telkens één uur. Er kunnen 50 kleuters per sessie deelnemen en we streven ernaar om 2 klasjes van eenzelfde school per sessie te plaatsen.
De kleutertuinen worden doorgaans in de wintermaanden georganiseerd.

Hopsakee, een bewegingsproject in eigen school voor de eerste kleuterklas!

Sinds 2011 brengt de VGC-sportdienst het MOEV-bewegingsproject “Hopsakee” naar de Brusselse kleuterscholen (doelgroep 1ste kleuterklas). Elk schooljaar komt een andere zone aan bod. 

 • Schooljaar 2018-2019: kleuterscholen zone Noord-Centraal (Brussel, Elsene, Etterbeek, Evere, Haren, Laken, Neder-over-Heembeek, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node)
 • Schooljaar 2019-2020: kleuterscholen zone West (Anderlecht, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem en Sint-Jans-Molenbeek)
 • Schooljaar 2020-2021: kleuterscholen zone Zuid-Oost (Oudergem, Sint-Gillis, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Vorst, Watermaal-Bosvoorde)

Met het project ‘Hopsakee’ wordt er bewust gekozen om een bewegingslandschap op te stellen in een voor de kleinste kleutertjes vertrouwde ruimte (gymzaaltje, refter of eigen klas) weg van alle drukte en de voor hen overrompelende indrukken van een sporthal. Dankzij het aantrekkelijke en uitnodigende spelmateriaal, opgesteld in 4 speelhoeken, is ‘Hopsakee’ een leerrijk speelparadijs, waar elk kind ook echte spelvreugde ervaart. Het materiaalpakket wordt begeleid door een handige draaiboekje.
Elke school krijgt de kans om dit bewegingslandschap één dag op te stellen in de eigen school. De huurprijs voor het volledige materiaalpakket bedraagt 35 EURO/dag en wordt achteraf door MOEV gefactureerd. Het vervoer van het materiaal wordt gratis door de sportdienst  van de VGC verzorgd.
Alle betrokken scholen worden tijdig op de hoogte gebracht.

Binnenroosteractiviteiten

MOEV organiseert voor de kleuters Rollebolle, een bewegingsproject tijdens de schooluren. Een overzicht van alle schoolsportactiviteiten vind je hier en op de website van MOEV.

Lagere schoolkinderen

Tijdens de schooluren

 • Vlaamse Veldloopweek: eind september, begin oktober organiseert MOEV in samenwerking met een aantal Brusselse gemeenten en de VGC-sportdienst op verschillende plaatsen veldlopen. Zo kan er gelopen worden in Anderlecht, Koekelberg, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Lambrechts-Woluwe en Vorst.
 • Carnavalsloop: vooraleer de atleten in de Cross Cup in het Park van Laken in actie komen, kunnen alle Brusselse leerlingen op hetzelfde parcours deelnemen aan de carnavalsloop in de maand februari.
 • Ket 2 Sport: Midden maart kunnen alle leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar kennis maken met de Brusselse sportverenigingen tijdens de Ket 2 Sport op de VUB.
 • Binnenroosteractiviteiten: MOEV organiseert voor alle graden regelmatig projecten tijdens de schooluren. Een overzicht van alle schoolsportactiviteiten vind je hier en op de website van MOEV.

Na de schooluren en op woensdagmiddag

 • Atletiek meerkamp: wedstrijd met verschillende atletiekdisciplines voor leerlingen uit de 1ste, 2de en 3de graad.
 • Powerplaysoccertornooi: op een woensdagmiddag in mei wordt er een voetbaltornooi twee tegen twee op de Esplanade voor het Koning Boudewijnstadion georganiseerd waar scholen zich met elkaar kunnen meten. De winnende school krijgt een half jaar lang een voetbalkooi op de speelplaats.
 • Kampioenschap van Brussel: een loopwedstrijd tussen de snelste lopers (top 10) uit de verschillende Brusselse veldlopen.
 • Woensdagmiddagactiviteiten MOEV: op woensdagmiddag worden er verschillende locaties competities en ontmoetingen georganiseerd. Een overzicht van alle schoolsportactiviteiten vind je hier en op de website van MOEV.
 • Na de schooluren kunnen alle scholen ook een financiële en inhoudelijke ondersteuning krijgen voor de organisatie van naschoolse sport in de school zelf. Alle info en formulieren zijn te vinden op www.vgc.be.

Leerlingen uit het secundair onderwijs

Tijdens de schooluren

Tijdens de schooluren kunnen de Brusselse secundaire scholen aan een aantal schoolsportactiviteiten deelnemen.

 • Sportprikkels: Deze sportieve happenings worden aangeboden aan de leerlingen van de derde graad secundair onderwijs en vinden plaats in de universiteiten en hogescholen voor lichamelijke opvoeding. In Brussel is er een aanbod aan de VUB, Eramus Hogeschool en HUB campus Parnas.
 • MOEV biedt de scholen ‘Natuurgebonden Sporten’ aan. Een dergelijke sportdag biedt de mogelijkheid om van verschillende outdoor-activiteiten, zoals mountainbike, oriëntatieloop, touwenparcours, …in een natuurdomein te proeven.

Na de schooluren en op woensdagmiddag

 • Sport-Na-SchoolpasDe SNS-pas is een sportpas waarmee je aansluitend aan de schooluren kan deelnemen aan verschillende sportactiviteiten voor een prijsje (30€ voor 1 periode en 45€ voor 2 periodes). Met een SNS-pas kan je sporten waar, wanneer, hoeveel en met wie je wil.
  In Brussel is er een ruim aanbod: zwemmen, fitness, boksen, dans, hip hop... Bekijk online het programma of koop een pas aan.
  Meer informatie vind je ook hier.  
 • Woensdagmiddagcompetities: op woensdagmiddag organiseert MOEV interscholencompetities in verschillende disciplines, (zaal)voetbal, basketbal, volleybal, badminton, netbal ... en provinciale kampioenschappen atletiek, veldlopen en zwemmen.