Maak kennis met Thomas Allegaert, onze nieuwe algemeen directeur Cultuur, Jeugd en Sport

Thomas groeide op in Gent en studeerde Internationale Politiek en Europees Recht. Na zijn studies verhuisde hij naar Brussel. Na enkele jaren in de Dansaertwijk, woont hij samen met zijn gezin nu al enkele jaren in Schaarbeek. Tot voor kort werkte hij mee aan het VGC-beleid vanuit een kabinet. Hij was de laatste jaren vooral bezig met internationaal (stedelijk) beleid en de EU in Brussel.

Wat ga je allemaal doen als algemeen directeur bij Cultuur, Jeugd en Sport ?
“Als algemeen directeur coördineer ik de brede ploeg die het cultuur-, jeugd- en sportbeleid van de VGC voorbereidt en uitvoert. Dat betekent waken over de budgetten, planningen opstellen, werkprocessen verfijnen en samen met de coördinatoren zorgen voor een motiverende werkomgeving. In het complexe Brussel is alles met elkaar verbonden. Het is dus belangrijk om actief linken te leggen met onderwijs, met de welzijnspartners en met de Franstalige collega’s en het Gewest. En uiteraard wil ik de vinger aan de pols houden: om nieuwe evoluties in beleid te kunnen opvolgen en vooral om op de hoogte te zijn van wat er leeft in de stad en onder de Brusselaars.”

Wat wil je graag bereiken?
“Ik ben gepassioneerd door de stad, door hoe de stedelijke ruimte wordt gebruikt en door hoe gemeenschappen samenleven. Ik wil vooral kunnen meebouwen aan een stad die leefbaar is, waar iedereen zich veilig, gehoord en tevreden kan voelen terwijl er ruimte gemaakt wordt voor vernieuwing.”   

Waarom heb je voor deze job gesolliciteerd? 
“De VGC staat volop in de stedelijke realiteit. In onze directie Cultuur, Jeugd, Sport denken we na over de stad, we bedenken oplossingen voor uitdagingen en we maken een verschil op het terrein. Die mix van analyse en actie is bijzonder interessant. Ik ben ook een cultuurliefhebber, ik sport graag in Brussel en niet zo lang geleden werd ik nog bij de jeugd gerekend. Solliciteren voor deze job was dus een no-brainer.”

Waar ben je trots op?
“Op mijn gezin! Met mijn lieftallige vriendin en twee dochters van 4 en 7 die volop Brussel en de wereld ontdekken.”

Wat vind je vreselijk om te doen? 
“Shoppen.”

Wat doe je het liefst in je vrije tijd? 
“Een terras in de zon, lopen, andere steden ontdekken, tentoonstellingen, koken en lezen.”

Je favoriete plek of plekjes in Brussel? 
“Het Josaphatpark, de centrale lanen, expoplekken zoals Villa Empain, WIELS, Bozar.”

Waar droom je van? 
“Van een Brussel dat nog meer ruimte maakt voor voetgangers, fietsers, spelende kinderen en groen.”

Waarvan lig je wakker? 
“Van oorlogen en het effect van armoede op kinderen.”

Je lied of quote van het moment?
“Dat is ‘Bodyguard’ van Beyoncé (door mijn jongste dochter).”

Wat wil je graag nog doen in je leven?
“Spannende reizen maken en meewerken aan Brussel.”